Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

Валери Найденов
Снимка: БГНЕС

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и тя става хронична. Има и трето лечение, което само я задълбочава.

Първото е – да се смени партийно-листовата система с мажоритарна. Второто е смесената система, която прескача тежките моменти на кризата, но проблемът си остава. И третото вече са едни наистина погрешни решения, като това в Гърция - да се дават бонус от мандати . Това са същите болни партии, същите узурпатори на суверенитет, само че изчезва пропорционалността при деленето на мандатите. При нас никой не говори за тези лечения, а докато не се предприеме нещо, няма да се промени нищо“.

Каза в интервю за БНР журналистът Валери Найденов

“В момента плачем за това, че не могат да направят правителство, че не могат да направят коалиция. Ами те, ако направят коалиция, ще е още по-лошо.

“Властта е в самите партии – това са едни хунти, които са спечелили навремето, които са се отчуждили от проблемите на народа. Те не могат да намерят златното сечение на интересите на нацията“, казва още той.

“Проблемът е в това, че лидерите на партиите не искат да се подложат на народния вот. Те са нещо като барони, които водят листите и местата им са гарантирани. Така свикнахме с различни абсурди, които смятаме за нещо нормално, като това един човек да води две листи едновременно, което е обидно спрямо избирателя. Този човек обаче решава още, че няма да бъде депутат – това вече е подигравка“, коментира Найденов в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени