Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bulgar Klezmer Band с концерт в София тази вечер

Андрю Берг
Снимка: Ирина Недева

Bulgar Klezmer Band е първата клезмер група в България. Преди техния концерт в София тази вечер основателят Андрю Берг, както и Илья Гиндин и Дамян Диаз Мерлиз, които са част от групата, бяха гости на предаването "Хоризонт до обед".

"Това, което свирим, е основно еврейска народна музика, но тя идва от Източна Европа, основно от Украйна. 70-80% от мелодиите, които свирим, имат произход от Украйна", обясни Андрю Берг. 

Първият концерт на групата беше в Синагогата в София през миналата година, припомни той и добави, че преди това в България не е имало група в този стил.   



Андрю Берг е от Русия и е у нас от около 8 години. Дамян Диаз Мерлиз пък е от Аржентина. 

Свиря тази музика повече от 20 години и ми харесва много, споделя Илья Гиндин, който е известен клезмер муцзикант от Санкт Петербург с множество концерти в Европа, Канада и Америка. 



"Не само свиря тази музика, но и проучвам връзките между еврейски, гръцки, български, турски и други мелодии", казва Илья Гиндин. По думите му върху тази музика има влияние музиката от Османската империя, украинска, румънска, полска, руска, музика от различни народи, с които се пресича еврейският народ по своя път. Спазваме традиционния начин за свирене на този стил музика, добавя той.

Тази музика не е балканска, не е типично народна, тя е уникална, отбелязаха гостите.

Снимки: Ирина Недева

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени