Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската перспектива на Украйна и новият пакет санкции срещу Русия - теми на срещата на върха в Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Киев се провежда историческа среща на върха Европейски съюз – Украйна – първият подобен форум в страна, която е във война. Участват председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Европейските лидери пристигнаха при засилени мерки за сигурност за среща с украинското ръководство в Киев, огласен от сирени за въздушна тревога. Две са основните теми на форума – европейската перспектива на Украйна и планираният нов, десети пакет санкции срещу Русия почти година след нахлуването ѝ в Украйна.  

Президентът Володимир Зеленски заяви, че страната му заслужава да започне преговорите за членство още тази година, но на форума не се очакват ангажименти за конкретни срокове.  

Германия одобри доставката на танкове "Леопард 1" от промишлените си запаси за Украйна. Правителствено говорител потвърди, че е дадено разрешително за износ, но не посочи колко машини ще бъдат изпратени. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Донбас не е защитен напълно и затова така наречената "специална военна операция" продължава. В същото време Песков увери, че безопасността на Крим е гарантирана. 

Междувременно проучване на Руския център за изследване на общественото мнение показа, че доверието към президента Владимир Путин надвишава 79 процента.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!