Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на новозаетите в САЩ през януари с 517 хиляди, понижение на безработицата до 3,4%

През януари икономиката на САЩ добави цели 517 хил. нови работни места - далеч над осредните очаквания, докато нивото на безработица се понижи изненадващо до 3,4%, а растежът на заплащането на труда се забави 4,4% на годишна база, показват последните официални данни на Департамента по труда.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през  януари с цели 517 000 при осредните прогнози за едва 185 000 и след възходяща ревизия на данните за декември 2022 г. до 260 000 (спрямо 223 000 предишна оценка), като това е най-солидното нарастване на трудовата заетост в СЩ от миналия юли.

В същото време безработица се понижи до 3,4% при очаквания за запазване на декемврийското ниво от 3,5%, достигайки най-ниско ниво от май 1969 г. насам, тъй като броят на безработните американци през януари се понижи с 28 хиляди до 5,69 милиона, а трудово устроените се увеличиха с 894 хиляди до 160,1 милиона.

Заплащането на труда пък нарасна през януари с 0,3% (с 10 цента) до 33,03 долара на час, но спрямо година по-рано се забави до 4,4% от 4,8% месец по-рано, отбелязвайки най-слабо повишение от август 2021 г. насам.

Януарските данни продължават да показват затегнат пазар на труда, въпреки че някои компании се подготвят за икономическо забавяне, като има съкращения най-вече в технологичния сектор.

Днешният доста по-силен от очакваното доклад за състоянието на трудова пазар в САЩ е факт, след като по-рано тази седмица Федералният резерв на САЩ повиши скромно основната американска лихва с 25 базисни пункта.

Управителят на Фед Джером Пауъл пък заяви след края на заседанието в сряда, че "икономиката на САЩ може да се върне към инфлация от 2% без да бъде отбелязан значителен икономически спад или наистина голямо увеличение на безработицата".

С оглед на забавящия се растеж на заплащането на труда и намаляващата инфлация, все повече икономисти започва да се съгласяват с това мнение.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна