Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пако Рабан почина на 88-годишна възраст

Пако Рабан
Снимка: Ройтерс

На 88-годишна възраст почина известният моден дизайнер Пако Рабан. Кончината му бе потвърдена от испанската група "Пуч", която ръководи бранда му след неговото оттегляне от света на модата.

"В Париж ме смятат за луд" казва той преди да се оттегли в имението си в Бретан. Не пропуска обаче да разкаже, че вярва в прераждането и в предишните си животи е бил египетски свещеник и проститутка в двора на Луи XV.

Роденият в страната на баските Франсиско Рабанеда и Куерво, както е рожденото му име, е бил на пет години, когато баща му, полковник от републиканските сили, е застрелян и заедно с майка си успява да избяга във Франция.

Тя работи като шивачка в Баленсиага, откъдето идва и любовта му към модата.

Завършва архитектура, но в края на следването си има повече скици на дрехи, отколкото на сгради. Когато започва работа в началото на 60-те години на миналия век използва името Франк Рабан, а след това избира Пако Рабан.

За него Коко Шанел казва че е "металургът на модата", прякор, който го преследва цял живот.

В Испания медиите съобщават за смъртта му със заглавия като "Отиде си дизайнерът, който облече в метал звездите".

Сменя ножиците и иглите за клещи и жици и постига световен успех. Алуминиева мрежа, пресовани пластмаси, кован метал, плетена кожа, това са само част от използваните от него материи в модните колекции.

Той пръв дръзва да наеме чернокож модел през 1964 година, който закрива ревюто в булчинска рокля.

"Това беше ужасен скандал. След шоуто американските модни журналисти дойдоха зад кулисите и казаха, че висшата мода е запазена за белите жени, а не за тъмнокожите момичетата ", спомня си Рабан години по-късно.

Въпреки това той продължава да променя света на модата като на шега.

"Модата не е нещо толкова сериозно, тя е претекст да мечтаеш. Тя има забавна и весела страна и това е, което ме интересува в нея", казва той.

Сред клиентите му бяха звезди като Бриджит Бардо, Франсоаз Харди, Джейн Бъркин, Жана Моро, Джейн Фонда, Одри Хепбърн и много други.

Пако Рабан се оттегля от света на висшата мода през 1999 година като преди това казва, че е видял три път Бог, а в книгата си "Краят на времената" предрича, че ще има Трета световна война по религиозни причини, срещу арабите.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна