Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Ангелов очаква да има решение на проблема с българските културни клубове в следващия месец

Мартин Минков: Да не се допускат екстремни прояви на хора, нямащи интерес от европейска перспектива за РСМ

"Днес наблюдаваме натрупванията на антибългаризъм в съвременното македонско общество"

Мартин Минков
Снимка: Ани Петрова

Днес наблюдаваме натрупванията на антибългаризъм в съвременното македонско общество. Това обясни пред БНР Мартин Минков, който е бивш наш кореспондент в Скопие.

„Те се споделят от една прослойка на това общество, която в никакъв случай не принадлежи към интелигенцията“.

Днешната дата трябва да води към туширане на напрежението, но вместо това сме свидетели на безпрецедентни мерки, посочи още Минков.

„Все едно е определено полицейско положение. На мен това не ми се вижда нормално. Не мога да го приема. За 10 години като кореспондент в Скопие не мога да си спомня да е имало такова напрежение при честване на годишнина на Гоце Делчев. До този час не е ясно кога нашата делегация  ще може да отдаде почит. Това говори за едно състояние на двустранните ни отношения, което не е добро. Усилия са необходими от двете страни“

Надявам се ,че тези мерки няма да допуснат екстремни прояви на хора, които нямат интерес от придвижване на нашите отношения и от една европейска перспектива на РСМ, отбеляза той.

Инциденти биха могли да се случат извън този периметър и да дойдат от хора, които целенасочено търсят провокации, смята журналистът.

„Вярвам в искрените намерения на хората, които с автобуси и автомобили идват от България,  за да  отдадат почит на един национален герой. Гоце Делчев е български революционер, но се е борил за свободата на Македония и Одринско, които остават под османска власт. Гоце Делчев и неговата личност трябва да са мост между двете страни“. 

Министър Демерджиев потвърди за забранителен списък с българи за недопускане в РСМ

Нека отношенията ни с РСМ не се превръщат в предмет на предизборната кампания, призова Минков.

Ангел Ангелов

Центърът е под много силен полицейски контрол, с ограничаване на движението, има и хеликоптери във въздуха. Това обясни българският посланик в Скопие Ангел Ангелов.

„В последните 6-7 месеца наблюдаваме ескалация на радикалното говорене. Помолихме нашите партньори в РСМ да вземат мерки“

Посланикът ни в Скопие посочи, че формулата за решаване на проблемите в двустранните ни отношения се състоят в три важни П-та.

Първото П-ако има престъпление, следва да има наказание. Второ П е свързано с превенция-институциите са длъжни да превантират тези радикални групи. Третото П е проекцията-днешните събития ще се проектират в бъдещите отношения между двете страни“.

Ангел Ангелов не можа да даде конкретен отговор на въпроса дали ще е напълно безопасно за хората с българско самосъзнание в РСМ, ако решат да посетят църквата „Свети Спас“ и да се поклонят пред тленните останки на Гоце Делчев. Той очаква да има решение на проблема с българските културни клубове в следващия месец.

Цялото интервю на Деян Йотов с Ангел Ангелов и Мартин Минков може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна