Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Енчев: Връщането на посланик Ангелов в Скопие е най-голямото унижение за българската дипломация в последните 30 години

Велизар Енчев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Имам чувството, че националното ни достойнство е ампутирано, а по отношение на македонския въпрос то вече не съществува. Това заяви пред БНР журналистът Велизар Енчев.

„Смятам, че министър Демерджиев не трябваше да минава границата с РСМ, докато и последният български гражданин, който е спрян, не го направи“

Той определи връщането на изтегления от Скопие посланик Ангелов като „най-голямото унижение на българската дипломация в последните 30 години“. И припомни твърденията на служебния външен министър – Николай Милков, че посланика в Скопие ще бъде върнат само тогава, когато видим реални действия от македонска страна.

Велизар Енчев е убеден, че държавният ни глава трябва да излезе с позиция за поведението на македонските власти и на граничните служби в РСМ.

Журналистът направи историческа ретроспекция на причините, довели до днешното напрежение със Северна Македония. В предаването „Политически НЕкоректно“  той посочи, че корените на проблема могат да се открият  още през 1946 година.

„Тогава българските комунисти, по нареждане на Георги Димитров, вземат решение за предаване на костите на Гоце Делчев на македонската страна. Добре е, че се стигна до разрив между Съветският съюз и Югославия, за да се предотвратят и по-лоши неща. Тогава не само предадохме костите, но започнахме македонизирането на Пиринския край".

Втората грешна стъпка е от 2017 година, посочи Енчев.

„Тогава ние пуснахме Македония за членство в НАТО. Това стана срещу подписването на един договор за приятелство. Авторитетни историци признават, че сме допуснали грешка като сме се съгласили с понятието „обща история с РСМ“, както и с работата на създадената тогава съвместна историческа комисия“.

Според Велизар Енчев, това се е случило под натиск от страна на американското посолство в София и на САЩ.

За да може Македония да влезе в НАТО и да се затвори антируския пръстен на Балканите“.

Журналистът е на мнение, че на 24  юни миналата година, когато беше гласувано вдигането на ветото върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, е осъществен натиск от страна на френското посолство у нас.

„Няма никаква реакция от страна на Париж в сегашната ситуация на напрежение между България и РСМ“, отбеляза той.

Цялото интервю на Петър Волгин с Велизар Енчев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!