Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културни войни" с Владислав Апостолов: "Белият расизъм" на чернокожите полицаи

Владислав Апостолов
Снимка: Личен архив

Предлагаме на вашето внимание едно упражнение по либерална логика. Кой е виновен, когато петима чернокожи полицаи пребият до смърт чернокож в град, в който мнозинството е от чернокожи, управлява се от чернокожи и шефката на полицията е чернокожа жена? Как кой? „Бялото превъзходство“ и расизма на белите хора, разбира се. Колективният организъм на градския либерализъм вече се произнесе, а „простолюдието“ може да запази дребни детайли като факти, действителност и морал за себе си.

Вече повече от седмица корпоративни медии, демократични политици, НПО-активисти, Тик-Ток-„знаменитости“ и всякакви други апаратчици на режима пласират в публичното пространство разказа за белия расизъм, накарал петима чернокожи да пребият смъртоносно друг чернокож в управлявания от чернокожи американски град Мемфис, Тенеси. Пласират го както претръпнал дилър пробутва долнопробна дрога на пристрастени клетници, които на някакво ниво се усещат, че ги тровят, но вече са се „закачили“ и за много от тях май вече е късно.

Преди да стане болезнено ясно, че замесените полицаи са само и единствено чернокожи, имаше кратък прозорец от време, в който Америка се подготви да гори като след смъртта на рецидивиста Джордж Флойд в онова „лято на любовта“ от 2020-а и тогавашните „мирни, но огнени“ протести с разбитите магазини, убитите невинни, обезглавените паметници и превърнатите в пепел сгради.

Някои сайтове дори пуснаха „прогноза“ за протести по картата на САЩ, все едно става въпрос за времето. „Очаква се дъжд от коктейли „Молотов“ по полицейски участъци и случайни граждани в името на демокрацията и анти-расизма. Който е против, е платен от Путин“. Това е нашата малка забавна добавка, но вече знае ли човек...

Световни медии отделиха специално място да следят случая в развитие, сякаш е най-важното нещо на света. И в България телевизии включваха кореспонденти от „мястото на събитието“. На този етап вече беше станало ясно, че абсолютно всички замесени са чернокожи, но от репортажите изобщо не се разбираше. Сричаше се само за „чернокожа жертва“, „очаквани демонстрации“ и „борба с расизма“. Тук е моментът да изкажем искрено съжаление към хората, които се информират за света само от корпоративните либерални медии.

Има нещо особено строшено в информационния модел и на българската журналистика. Как изобщо такъв незначителен за света случай в американско градче влиза в централните новини? Мемфис е едно от най-опасните места в САЩ от години. Броят на убийствата, проявите на насилие и антисоциално поведение е чудовищен. Но защо това се пробутва на българската публика като нещо извънредно и важно за нея. Не е.

Но да се върнем на либералната логика. Бившият високопоставен кадър на администрацията на Обама и настояща звезда на CNN Ван Джоунс каза, че полицаите може да са чернокожи, но постъпката им пак да е мотивирана от расизъм. Конгресмен от Демократическата партия съобщи, че цветът на кожата на извършителите „няма значение“, а вината за трагедията е на „бялото превъзходство“. Това бе тонът на официално одобрените осведомители и дистрибутори на демократичен консенсус.

Пред нас се оголи срамния комикс на течаща от години манипулация. Толкова много пропаганда за полицейско насилие от бели над черни и накрая един наистина смущаващ побой над арестуван за безрасъдно шофиране да се окаже, че няма нищо общо с основната опорна точка на целия режим.

Но разказът не се нуждае от реалността. Такъв е концептуалният дизайн на либералната пропаганда за първородния грях на бялата привилегия. Не можеш да докажеш, че не е вярно с факти и разум. Буквално всичко лошо и вредно може да се разкаже като продукт на „бялото превъзходство“. То има метафизичен и квази-религиозен характер.

Но все пак огньовете на мирния протест не тръгнаха по американските улици. Ако полицаите бяха бели, може да се обзаложите, че поне няколко квартала щяха вече да са изпепелени. Разказът на корпоративните медии не тръгна добре и те вече започнаха да обръщат гръб на случката. Горещите им молитви поне някой бял да се окаже замесен на някакво ниво не срещнаха одобрението на боговете на прогреса и демокрацията.

А и скоро няма важни избори на хоризонта, така че защо да се активират тълпите на уличните движения за натиск. Може би дори няма да има статуи на починалия във всеки щат. Няма да се случи Флойдизация и канонизация, а скоро цялото нещо вероятно ще бъде забравено след първоначалната превъзбуда с включване в емисиите от Ню Йорк до София.

Апаратчиците на режима ще чакат „правилните“ лоши следващия път. С по-удобен цвят на кожата, че сега малко се престараха да изкарват „черното бяло“ и увиснаха, а после пльоснаха в соса на собствената си нефелност.

Добре, че си ги знаем и може да разчитаме на тях да не си вземат поука, а тъкмо обратното. Да продължат с опитите за либерална логика. От кървавите улици на опасни американски градове до жълтите павета на българската столица. Либералната логика е глобална в своя ентусиазиран абсурд.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени