Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група от Кюстендил бе върната от ГКПП "Деве баир" и не стигна поклонението пред гроба на Гоце Делчев

ГКПП "Деве баир"
Снимка: БГНЕС

Група от Кюстендил, която тръгнала към Скопие за поклонението пред гроба на Гоце Делчев, беше върната от македонския ГКПП "Деве баир", разказа за БНР водачът и регионален лидер на ВМРО Георги Петров. Чакали 4 часа на междинната зона, накрая им връчили документ, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония.

Кюстендилци тръгнали за Скопие с частни коли. На македонския ГКПП-Деве баир ги спрели, нямало ток и системата за контрол излязла от строя. Но така и  не минали, разказва лидерът на ВМРО в Кюстендил Георги Петров:

"Четири часа ме държаха, уж "голям срив на системата". Тръгнахме, аз бяха някъде трета кола, и ми дадоха документ, че съм заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония. Документът е в мен".

На междинната зона имало и трима-четирима репортери и кореспонденти на централна и регионални медии от Кюстендил. Колегите също не влезли в Северна Македония. Очакваше се в кюстендилската група да се включи и евродепутатът Ангел Джамбазки. Той обаче не направил опит да влезе в Северна Македония, каза Петров:

"Джамбазки не беше с мен. После си писахме. В последния момент той май е решил да отиде до Баница, едно гръцко село, където е бил убит Гоце Делчев, но не мога да му хвана следите. Джамбазки не е правил опити да ходи към Скопие. Това не е нормално - четири часа "срив с системата" и ние седим. Блокираха и нашата граница, стана голям опашка от ТИР-ове, автобуси и коли. Даже аз като отидох при полицая и му подавам документите и той извади отдолу някакъв забранителен списък, в който явно бяха и аз".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!