Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Отбелязването на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев не допринася за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие

Снимка: БГНЕС

В своя позиция Министерството на външните работи подчертава, че днешното отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев не допринася за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие.

Ведомството определи като "унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България днешното отношение на управляващите в Северна Македония".

4 февруари 2023 година ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения не допуснаха отдаването на почит пред паметта на революционера от страна на български граждани, се посочва в позицията.

Десетки българи бяха спрени на границата на югозападната ни съседка и не успяха да се включат в поклонението в църквата "Свети Спас" в Скопие. Част от тях, включително журналисти, са получили официални откази да минат границата с основанието за "заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Република Северна Македония“.

Има информация и за упражнено насилие от страна на граничните власти. 

Нежеланието за общо полагане на венци от делегации на двете страни, както и неизпълнение на поетия ангажимент за безпрепятствен достъп на всички, които искат да отдадат почит пред паметта на Гоце Делчев, от ведомството определят като отстъпление от установените добри практики и ерозиращо усилията на страната ни към укрепване на добросъседство.

В Скопие е бил направен изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи и числеността на българската официална делегация за поклонението в църквата "Св. Спас".

Във връзка с медийните публикации за задържани българи посолството ни в Скопие е поискало по официален път допълнителна информация от местните власти, въпреки че такава е следвало да бъде изпратена незабавно.

Очаква се задържаните българи да бъдат съдени по бърза процедура.

Министерството на външните работи призова българите, получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят информацията на ведомството, за да се реагира по дипломатически път.  

От външното ни министерство напомнят, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на Европейския съюз и мярка за укрепване на добросъседските отношения. 



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени