Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банков заем от 1 млн. лева ще спасява ВиК-Дупница от фалит

Снимка: Сайт на ВиК Дупница

Заем от 1 млн. лева, по който гарант да стане Общината, може да спаси ВиК-Дупница, което на практика е във фалит с около 2 млн. лева задължения. До това предложение са стигнали съветниците от разлините политически и коалиционни групи в минипарламента. Предстои предложението да се гласува на заседание на Съвета.

Финансовото състяние на ВиК-Дупница, което обслужва града и 16-те села, се влошава буквално с всеки изминал ден.

От НАП са наложили запор на банковите сметки на дружеството, около 300 хил. лева се дължат за ток към "Електрохолд", както и към различни доставчици.

Дружеството не разполага със средства за закупуване на нова техника. За Нова года едва успяло да плати заплатите на 90-те работници, аварийни екипи, администрацията със субсидия от Общината.

Опитите да се повиши събираемостта не дават желания резултат - в най-голямото село, Яхиново, беше спряно водопадаването на около 40 абонати за около 26 хил. лева.

От три години има решение на ОбС ВиК-Дупница за напусне регионалната ВиК асоциация "Кюстендилска вода", но това не става поради административни и процедурни проблеми.

В резултат бизнеспланът на дружеството не е приет от КЕВР, а цената на водата не е променяна от 12 години и остава 1,37 лева за куб. метър.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени