Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словото е бомба

Предаването е посветено на силата на словесността, най-вече – писаната словесност, която променя света в културен, политически, социален аспект. Словото в свещените книги на големите религии безусловно играе такава роля, но постулатите на Лутер, станали причина за Реформацията, имат може би не по малка по значимост сила, а "Архипелаг Гулаг" на Солженицин преобърна масово мнението за тоталитарната система в милиони глави по света.

А дали в основата не Реформацията не стои и учението на богомилите, и дали "Архипелаг Гулаг" би имал същото въздействие, ако нямаше печатни книги – това са част от въпросите, обсъждани в студиото.

През 2023 г се навършват 50 години от първото издание на "Архипелаг Гулаг" във Франция. За силата на на религиозното, философското, писателското и политическото говорене беседваме с проф. Кирил Топалов, писател, литературен изследовател и дипломат, с проф. Стилиян Йотов, философ от СУ "Св. Климент Охридски", и с издателя и общественика Манол Пейков.

Произведения като това на Солженицин имат ефекта на бомба, стигат до консенсус участниците в дискусията.

Професор Топалов разказва за следите на българите в Европа и особено на Апенинския полуостров, където има и паметник на Алцек, един от синовете на хан Кубрат, но могат да се проследят и масово разселенията на представители на богомилите. Професор Йотов свързва теологичното и философското в речта като цяло, при това не само в писмената такава. Манол Пейков споделя за необходимостта човекът на Словото да е обществено ангажиран и съобщава как от 30 книги в кампанията за даряване на нови книги на сънародниците ни в Украйна акцията вече е достигнала 6000 тома. 

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна