Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас чества 145 години от Освобождението си (снимки)


Бургас отбеляза 145 години от освобождението си с тържествени ритуали и поднасяне на венци и цветя пред Руския паметник. Цветя бяха положени и на Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и на Паметника на руския лазарет в Морската градина. 

Тържественото честване започна с приемането на строя на представителните части на Бургаския гарнизон и с ритуал по издигане на националния флаг на площад „Атанас Сиреков”. Представители на бургаското духовенство отслужиха  молебен за благоденствието на града.


На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, зам.-кметове, депутати и общински съветници, представители на администрацията, обществени организации и граждани.

Бургазлии коментираха, че денят трябва да се отбелязва и помни, защото историята не трябва да се забравя.  


Програмата по повод празника включваше и лекция с презентация на тема „Бургас през Руско-турската война. Освобождението на града от отряда на полк. А. М. Лермонтов“. Представи я Владимир Анигностов в Историческия музей на Бургас.

На площад „Тройката“ се проведе и концерт на ПФА „Странджа“.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна