Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Газовите запаси на Испания спаднаха само с 4% при студените вълни и през февруари са 89,9%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Газовите запаси на Испания спаднаха само с 4% при студените вълни и през февруари са 89,9%

Газовите запаси на Испания са спаднали само с 4 % при двете студени вълни, които преминаха през страната от 16 януари до 4 Февруари, показват данните на Gas Infrastructure Europe (GIE), базирана в Брюксел. Те потвърждават гаранциите, дадени още преди началото на зимата от министъра на енергетиката Тереза Рибера, че до недостиг на газ в Испания няма да се стигне.

Двете седмици на температури под нулата в голяма част от страната, които започнаха с бурите Джерард и Фиен, доведоха до спад на испанските запаси от газ от 93,56% в средата на миналия месец до 89,9% на втория ден от февруари. 

В сравнение с останалите европейски държави Испания е третата страна след Португалия и Швеция, която има най-пълните национални резерви, а средната стойност в ЕС е 71,6%, три месеца след като държавите трябваше задължително да ги запълнят до 80%. 

До ноември, когато ще започне следващият зимен сезон, държавите членки се ангажираха да достигнат 90% пълни резерви, нещо, което Испания на практика вече изпълнява. 

Страните от ЕС с най-ниски резерви са Латвия (44,4%), Унгария (50%), Румъния (62,8%), Франция (63,5%) и Холандия (68,1%). Заради високите почти пролетни температури през декември миналата година потреблението на газ е спаднало с 27,5% , а през цялата 2022 с 20 на 100, но за сметка на това с 50% се е увеличило използването на газ за производство на електроенергия, тенденция, която се наблюдава от влизането в сила на т.нар. „иберийски механизъм“ за ограничаване на цената му. 

Увеличава се и износът на електроенергия от Испания за Франция и Португалия.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.