Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Владимир Димитров-Майстора: Дигитални посланици по света

Последният жив модел на художника го нарече светец

Със сертификати и свидетелства бяха отличени дигиталните посланици на Майстора и участници в проекта. Водещата на Terra Култура Мария Мира Христова получи отличието за БНР като първата медия, отразила идеята и събитията
Снимка: БНТ 2

Документално откритие за неизвестна изложба на Владимир Димитров - Майстора в Нюшател, Швейцария, и срещата с последния жив модел на художника – Боянка Аракчиева, превърнаха в сензация представянето на първия етап от проекта "Дигитални посланици на Майстора". Идеята е на д-р инж. Красимира Димитрова, изследователка на творчеството на Владимир Димитров и родственица на Дафина – Българската мадона на Майстора. Целта е проследяването на връзката между прочутия български художник и държавите, в която е оставил отпечатък с творчеството и живота си.

Пред публиката в София с директни включвания участваха: от Берлин – Петя Христова, от Ню Йорк – Мартина Новакова, от Прага – Йордан Дъбов, от Белгия – Българска културна асоциация и Клуб на хорото в Брюксел, от Париж – Йорданка Костадинова, от Берн – Веселка Лалова- Мютце. В залата в София се представи дигиталният посланик в Милано Петър Милев.

Д-р инж. Красимира Димитрова по време на събитието в СофияАдвокатът и преподавател в Бернския университет д-р Ерик Евтимов, наследник на род, свързан с Майстора, представи документално откритие за изгубена във времето информация относно участието на Владимир Димитров-Майстора в знакова изложба в Нюшател, Швейцария. От юни 1958 г. до 1 февруари 1959 г. в Етнографския музей на града вниманието привличат над 400 експонати и картини от България, включени в изложбата "2500 години българско изкуство". Представянето, засекретено във времето, се счита за първото всеобхватно излизане на страната ни на европейската културна сцена след Втората световна война. За първи път там пътуват извън България и тракийските съкровища от Вълчитрън и Панагюрище.

Уредник на изложбата от швейцарска страна е директорът на Етнографския музей в Нюшател, Жан Габю, който става и кръстник на картината на Майстора "Българската мадона", чийто модел е Дафина от село Шишковци. Друга картина на Майстора, включена в изложбата – "Младо момиче", стана връзката с единствения му жив модел. Боянка Аракчиева, която присъстваше на представянето на дигиталните посланици в София, развълнувана разбра, че образът ѝ се е радвал на популярност в Швейцария в средата на миналия век. А на въпроса какво си спомня за художника, тя възкликна: "Майстора е светец!" – чуйте още в звуковия файл.

Снимки – Мисия 23:1 и БНТ 2

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.