Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 9 до 12 февруари в Плевен се открива Международно изложение - „Пчеларство – Плевен 2023“

Инж. Михаил Михайлов: Без пчелите като опрашители, светът няма да бъде същият

Обществото трябва да се бори, за да запази местообитанията на пчелите казва пчеларят

3
Инж. Михаил Михайлов, председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“
Снимка: Станислава Пирчева

Каква е картината за реалното състояние на пчеларството при топлата зима до този момент, за пчелните семейства и подготовката им за паша напролет - това е темата в "Нощен Хоризонт" със специален гост инж. Михаил Михайлов, председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“.

"Пчелите са много важни за хората, защото те осигуряват поддържане на биоразнообразието в природата, дават пчелни продукти, които са храна и лекарство. Основната им дейност е опрашителната", каза в "Нощен Хоризонт" инж. Михаил Михайлов, председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“.

"Приходите от опрашителната дейност многократно надхвърлят тези от пчелни продукти, така че без тяхната опрашителна дейност и без пчелите светът не би бил същият.

Пчелите опрашват близо 80 на сто, в сравение с всички други опрашители, хранителните посеви и те са най-важни. Затова ние държим те да се запазят като вид.

Защото има тенденции те да намаляват, да загиват, да изчезват и това ни безпокои нас пчеларите, а и всички хора.


Пчелите опрашват медоносните посеви, растения и така увеличават добивите, количествата и качеството на получаваните плодове, зеленчуци, маслодайни ядки, семена...Така че, те са изключително важни във хранителната верига", разказа още инж. Михайлов.

"Медът, който ние получаваме, е от медоносните растения, затова връзката пчели - растения е неразривна.

Пчелите осигуряват и храна за много животни. Затова трябва да ги поддържаме като вид и същевременно обществото трябва да се бори, за да запази местообитанията на пчелите. Има домашни пчели, има диви пчели, на които също трябва да се запазят като местообитания.

Защото тези местообитания са застрашени, последните години се установява необичайно голям срив на броя на тези популации. Преди години в "Зелената сделка" ЕК поиска в близките години - до 2030 да се запазят тези местообитания в три направления", припомни още пчеларят.


От 9 до 12 февруари в Плевен се открива  XX-то юбилейно Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“. 

"Новосъзадената Аграрна камара е полезна за пчеларите. На изложението на 9 февурари наши членове в Плевен ще излъчат представители, които да представляват нашия сектор в Камарата. Защото все още няма Закон за браншовите организации. След това идеята е тази камара да прерастне в структура, която да комуникира с държавата, защото гласът  на всички - земеделци, животновъди, пчелари -  да се чува единно, министерствата да знаят с кого да общуват", подчерта още пред БНР инж. Михайлов.

Още по темата за това има ли отравяне на пчелите, заради пестициди в почвата, оказват ли им влияние промените в климата, трябва ли да се увеличават насажденията, които дават нектар, както и за всички полезни свойства за човешкото здраве от меда и пчелните продукти - слушайте в звуковия файл.


Михаил Михайлов е пчелар - земеделски стопанин. Завършил инженерство в Техническия Университет, магистратура зооинженерство в Тракийския Университет в Ст. Загора, преподавател в „Курс пчелари“ и в „Пчеларски университет“, инспектор на биологични пчелини, към „Булгарконтрола“ АД. Председател на УС на сдружение Пчеларско дружество „Акация“ Банкя, на УС на сдружение „Столичен браншови пчеларски съюз, на УС на сдружение „Съюз на българските пчелари“ и председател на УС на сдружение „Обединен български пчеларски съюз“.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна