Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Снимка: Музей-галерия „Анел“

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март.

Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев

Куратор на експозицията „Тя, Жената / La Donna e mobile“ е член-кор. проф. Аксиния Джурова  (◄).

„Винаги ме е интересувало как се интерпретира една вечна тема – Жената, и как творците от България се вписват. Никак не е било лесно на нашите художници след традицията в Западна Европа. Не е могло да се формира култът към красотата на жената, както го има в католическа Европа. Единият вариант за българския художник е да изобразява жената с нейната непорочност, святост, божественост, другият – с фолклорната интерпретация“, обясни пред Радио София проф. Джурова.

Тя посочи и по-смели и освободени автори през изминалите десетилетия като Христо Нейков, Дечко Узунов, както и други. И допълни, че е била провокирана да види дали може да се добави образ към книгата на френския писател Ги Бешкел „Четирите жени на Бога. Блудницата, вещицата, светицата и наивницата“.

  • АВТОРИТЕ

Валентин Старчев (1935) работи в областта на скулптурата и кавалетната пластика. Работи с различни материали и изгражда декоративни и монументални композиции в синтез с архитектурата. Автор е на десетки паметници, декоративни пана и скулптурни композиции. Участвал е в представителни колективни изложби на българското изкуство в Австрия, Индия, Италия, Полша, Сирия, СССР, Унгария, Франция, ФРГ, Холандия, Чехия и др. Организирал е самостоятелни изложби в България, Австрия, Дания, Франция, Япония, Латвия.

Вихрони Попнеделев (1953) е живописец, дългогодишен преподавател в Националната художествена академия (НХА), лауреат на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“. Има над 100 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Създател е на арт център „Вихрони“, където провежда много събития, сред които пленери, симпозиуми и конференции с международно участие.

Ивайло Мирчев (1954) е дългогодишен преподавател в катедра „Живопис“ на НХА. Роден е в семейството на художника Никола Мирчев. Учи в класа на проф. Светлин Русев. Работи с молив, акварел, гваш. Представил е множество самостоятелни изложби в страната и чужбина (Германия, Австрия, Швейцария, Холандия). Носител е на Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ (2014). През периода 2004 – 2011 г. е председател на Съюза на българските художници (СБХ). 

Марко Марков (1946) е роден в София, където завършва НХА. От 1975 г. започва да участва в общите художествени изложби на СБХ. В периода 1976-1979 е асистент на проф. Валентин Старчев във Висшия институт по архитектура и строителство. От началото на 80-те години у направил повече от 50 самостоятелни изложби в Европа, Африка и Латинска Америка - в комбинация на скулптура с рисунки. Преподава рисунка, създава своя школа по скулптура. След Зимбабве, през 1992 г. Марко Марков се премества и живее в Нидерландия. 

Николай Янакиев (1954) е завършил НХА, специалност „Живопис“. Живее и работи в София и Париж. Член е на СБХ, на Международната академия „Греци – Марино“, Италия, и Асоциацията „Salon D'automne“, Франция. Участвал е в международни биеналета и симпозиуми в България, САЩ, Швеция, Белгия, Франция, Испания, Австрия, Италия. Реализирал е 95 самостоятелни изложби и е участвал в над 20 колективни изложби у нас и по света. Изявява се в областта на портрета, на интериора, на голото тяло и на абстрактната живопис. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.