Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК стартира кампания в помощ на пострадалите в Турция

Диарбекир, Турция, 6 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 г. Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913 - За пострадалите от земетресението в Турция, съобщиха от организацията.

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори (на стойност 1 лев).

Екип за търсене и спасяване и обучени кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място. Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.

Българският Червен кръст изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите. Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация. БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", посочват от БЧК.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени