Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът е възложил проверка защо българи не са допуснати да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие

Служебният премиер Гълъб Донев.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Гълъб Донев е възложил на специализираните институции и на всички останали, които имат отношение, да направят проверка защо българи не бяха допуснати да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Ще се анализира дали има нарушения на консулската конвенция и на човешките права на българите. От резултатите на проверката ще зависят и мерките, които ще предприеме България, но той изрази разочарование от реакцията на властите в Скопие. 

"Нека да го кажем така: по-скоро това са грешки и слабости на растежа" - така служебният премиер Гълъб Донев изрази разочарование от реакцията на властите в Република Северна Македония, и допълни:

"Разочарован съм от реакцията, която имаха политиците в Скопие по отношение на договореностите, които бяхме постигнали, за нормално протичане, не възпрепятстване да бъдат поднесени цветя на гроба на Гоце Делчев. Те се опитаха включително да възпрепятстват и официалната българска делегация".

Донев е категоричен, че България не е заплаха за сигурността на Република Северна Македония, с какъвто мотив властите там отказваха достъп на нашите сънародници:

"Това е абсолютно несериозно и когато има такава информация за това, че български граждани са заплаха за националната сигурност на Северна Македония, има съответни специализирани служби, които си обменят тази информация. Не, нямаме такава информация, че българи са заплаха за националната сигурност на Северна Македония".
Донев подчерта също, че със Скопие е постигнат интензивен политически диалог, който няма да бъде прекъснат. България е позитивно настроена към процесите на евроинтеграция на Република Северна Македония, но трябва да има и взаимност в действията, които се предприемат и не бива да се допускат инциденти като този от събота и неделя, които възпрепятстват свободното движение:

"Инцидент, тъй като знаете, че имаше технически проблеми при електрозахранването на трите пункта. Интересното беше, че те работеха в посока от Република Северна Македония към България, но в обратната посока нямаха захранване. Това бяха 3-4 часа. Разбираме напълно мотивите", каза премиерът.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени