Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за обстановката в Украйна и доставките на танкове "Леопард"

Край Бахмут, Донецка област, Източна Украйна, 4 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три дни след като германското правителство одобри изпращането на танкове "Леопард" 2 на Украйна, днес Берлин обяви, че очаква скоро да има достатъчно ангажименти от други страни от Евросъюза, за да бъдат пратени обещаните тежки бойни машини.  Германия е обещала 14 от своите танкове,  като целта на  Берлин е да състави в сътрудничество с други страни от Евросъюза общо два пълни

батальона бойни танкове – около 80 машини.

От тази седмица украинските войници трябва да започнат да се обучават на този модел танкове в Германия и Полша.

"Ангажиментът на Германия остава в сила", посочи правителственият говорител Волфганг Бюхнер. Той отказа да назове конкретни страни, които досега са се ангажирали да изпратят произведените в Германия танкове. 

Освен Берлин, единствено Полша и Португалия досега са дали конкретни обещания да предоставят този вид бойни машини.  

Според анализатори останалите държави, които разполагат с тези танкове, изглежда се колебаят дали да дадат своя принос, тъй като смятат, че дарените танкове биха оставили за собствената си защита.  

Нидерландия, която не притежава танкове "Леопард", а е взела под наем 18 такива от Германия, обяви, че все още не е взето решение за дарение на някои от тях на Украйна. Решение няма и от Швеция, чието присъединяването към НАТО все още е под въпрос заради отказ на подкрепа за това от страна на Турция. Финландия от своя страна реши, че се нуждае от своите "Леопард"-и, за да защити собствената си граница с Русия, написа през уикенда германското списание "Шпигел". 

А днес друга северна страна - Норвегия, обяви, че ще осигури на Украйна през следващите 5 години финансова помощ от 75 милиарда крони или 7,3 милиарда долара. През тази година половината от средствата ще отидат за военна подкрепа, а останалата част за хуманитарна помощ. Приходите на скандинавската страна отбелязаха значителен ръст след началото на войната в Украйна и скока на цената на синьото гориво. През миналата година Норвегия измести Русия като най-големия доставчик на газ в Европа.  

В Украйна  продължават ожесточените военни действия на изток. Руските сили съсредоточават офанзивата в района на Източен Донбас. През последното денонощие силите на Киев са отблъснали атаките на руските сили в района на Бахмут и още 13 населени места в Донецка област.

Междувременно Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека публикува доклад, в който се изброяват жертвите на руско-украинския военен конфликт. В доклада се посочва, че от началото на военния конфликт в Украйна са загинали 7155 цивилни граждани. В същото време през януари тази година са били убити 177 души. Ранени са общо 11 600 души, от които 495 през януари.

В същото време в контролираните от Украйна части на Донецка и Луганска област са загинали 7800 души, а на територията на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република - 2200 души. В други украински региони по време на целия конфликт са загинали 8700 души.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени