Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4800 станаха загиналите от земетресения в Турция и Сирия

Спасителни екипи издирват оцелели в руините на рухнала от земетресението сграда в окръг Искендерун на провинция Хатай, Турция, 6 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция и Сирия, съобщи Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 хиляди.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че се проверява информация за един пострадал с българско гражданство. 

Продължават вторичните трусове, повечето от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.

Говорителят на Службата за извънредни ситуации на Турция Орхан Татар съобщи във вторник, че броят на загиналите в страната е нараснал на 3381 души. Той посочи, че 20 426 души са ранени и 5775 сгради -  разрушени при земетресението в понеделник, последвано от 285 вторични труса.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви едноседмичен национален траур. Той определи бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.  

"Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и пострадалите, тъй като работата на спасителите продължава в развалините на много сгради в зоната на трусовете. Но надеждата ни е, че ще се възстановим от това бедствие с възможно най-малко човешки жертви", заяви Ердоган. 

В съседна Сирия най-малко 220 сгради са се срутили при опустошителните земетресения вчера, още толкова са необитаеми, съобщи говорител на ООН. Недостъпни са складове с хуманитарна помощ за близо 4 милиона сирийци в района на земетресението, контролиран от опозицията.  

Днес продължава издирването на оцелели под сринатите сгради. 

Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Турция, за да участват в спасителните и издирвателни дейности, съобщи еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

Китай ще предостави първи транш от близо 6 милиона долара спешна помощ на Турция след земетресението, предава Ройтерс.

Китайският Червен кръст отпуска по 200 хиляди долара на Турция и на Сирия.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!