Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В ателието на Силвия Богоева

Днес сме на гости в ателието на младата и много талантлива Силвия Богоева.

Родена на 17 октомври 1990 г. в София.

През 2010 г. завършва специалност "Метал" в Национално училище за приложни изкуства "Св. Лука", София.

След това завършва Национална художествена академия, София през 2014 - бакалавър специалност "Порцелан и стъкло" и 2016 - магистър, специалност "Живопис" в ателието на Ивайло Мирчев и Десислава Минчева.

От 2014 до 2017 е преподавател по рисуване в НГПИ “Св. Лука”, София.

Работи по различни проекти в киното и театъра- – мейкинг на филмовата продукция “Дамасцена”, главен художник на сериала “Пътят на честта”, художник на представление “Обещанието” от Герган Ценов с режисьор Касиел Ноа Ашер.

Сега работи по нова постановка, а чакаме и новата ѝ изложба в столичната ONE Gallery на 8 март, посветена на Анахид Тачева.

Участва в много общи изложби, а миналата година направи две успешни самостоятелни изложби - “ЖивоPeace and Love” в галерия “Spazio” и “Мракът свети” в галерия “Нюанс”.

На откриването на изложбата в галерия "Нюанс" проф. Десислава Минчева сподели: "Тя дойде в живописта след бакалавърската си степен в "Порцелан и стъкло", и не знаеше почти нищо за "боята", но рисуваше страшно. Тази любов към рисунката я има и тук – различна, леко истерична, чувствена. Тя си е художник по съдба…“

Силвия Богоева има много награди. Някои от тях са:

2022 - "Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето" - изложба на секция "Живопис" на СБХ, награда от г-н Тодор Стайков (Млади български художници)

2020 - “Портретът”, награда за млад автор секция Живопис от г-н Тодор Стайков (Млади български художници), галерия Шипка 6

2020 - втора награда на национален конкурс за млади автори “ Миналото. Начин на употреба”, галерия “Нюанс”

А сега ви предлагаме фоторазходка в прекрасното ателие на Силвия Богоева.
Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.