Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записвания

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записванията за своята 12-а учебна година. Занятията са напълно безплатни и ще се провеждат през месеците март, април и май, а през юни ще има допълнителни дейности, свързани с програмите. Каква е възрастта, на която учениците могат да се запишат, и какви са уменията, с които ще се сдобият, в "Нашият ден“ разказва Анета Русковска, директор на академията.

"Това са занятия за ученици от 8-и до 12-и клас от пловдивските училища. Понякога се случва да има записвания и от други места, като Пазарджик, Златоград, дори от Чирпан", казва тя.

Програмите са осем "Творческо писане”, "Графичен дизайн“, "Модерна музика”, "Екранни изкуства”, "Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата“, както и две нови програми –  “Артмениджмънт и културен туризъм“ и "Фотография и фотопроцеси“.

Според Анета Русковска програмите са разработени специално за нуждите на Академията. Всички теми надграждат училищните програми, ориентирани са към най-съвременните постижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българското изкуство и мисъл. 

Специално внимание се отделя за привличането на ученици, лишени от родителска грижа, които да станат част от Академията на изкуствата "Синдикат”.

"Учениците са много мотивирани, което е много добре. Тъй като няма оценки, няма домашни. Има чисто желание към знанието", посочва Анета Русковска.

Пикасо е казал: "Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв, като порасне". Това, което се постига в рамките на часовете на Академия "Синдикат", е именно – да се развие творческото и критичното мислене и практика у всеки млад човек. 

"Всяко дете е творец и като че ли, когато порастваме, преставаме да играем, преставаме да сме любопитни към света. Влизаме в кутията, нещо което ни прави хора без въображение, което не е добре. Както се казва, "Остаряваме, защото не играем“, а не обратното "защото остаряваме", казва още Анета Русковска.

Записванията стават чрез сайта academy.bg, където могат да се видят условията за записване, както темите на програмите. 

Крайният срок за записване е 1-ви март 2023 г.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки - Академия на изкуствата "Синдикат”
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна