Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според оценки на СЗО

От земетресенията в Турция и Сирия са засегнати около 23 млн. души

Около 2000 жилища в сирийската провинция Алепо са застрашени от срутване

Сирийски и руски военнослужещи издирват жертви на мястото на срутила се сграда в Латакия, Сирия - 7 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предполагаме, че от земетресенията в Югоизточна Турция и Северна Сирия са засегнати около 23 милиона души, заяви днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

СЗО обеща дългосрочно съдействие, след като изпрати спешна помощ на пострадалия от трусовете регион.

Сирийският Червен полумесец изрази готовност да предостави помощ на всички пострадали от земетресенията райони в Сирия, включително на тези, които са под контрола на бунтовниците. Помощта за тях ще бъде предоставена с посредничеството на служби на ООН, заяви на пресконференция ръководителят на Сирийския Червен полумесец, цитиран от Ройтерс.

Близо 2000 жилища в град Алепо, който е административен център на едноименната северозападна сирийска провинция, са застрашени от срутване след вчерашните разрушителни земетресения в съседна Турция, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Ал Маядин".

По предварителни данни в Алепо са загинали около 300 души, а най-малко 600 са били ранени. По-рано днес телевизия "Ал Арабия" съобщи, че в град Джандарис са били разрушени най-малко 85 жилища. 

Алепо, Латакия, Тартус и Хама са най-тежко засегнатите от земетресенията сирийски провинции. До момента в Сирия е потвърдена смъртта на общо над 1600 души.

Двадесет и седем спасително-издирвателни екипа са мобилизирани за участие в издирвателните операции в Турция, съобщи днес в Туитър еврокомисарят по управление на кризите Янез Ленарчич. Той коментира, че ЕС показва по най-добрия начин какво означава европейската солидарност.

Екипите са от 19 различни страни, в това число и страни, които са със статут на кандидати за членство като Черна гора и Албания. Те са съставени от 1150 спасители и 70 спасителни кучета. България също изпрати екипи за търсене и спасяване.

САЩ вече изпрати първи спасителни екипи в Турция, включващи близо 100 пожарникари от района на Лос Анджелис, както и инженери, заедно със 6 обучени кучета.

А руски спасителни екипи от министерството на извънредните  ситуации бяха изпратени в Сирия. Русия прати и 300 от позиционираните в страната руски военнослужещи да помагат в разчистването на отломките и да търсят евентуални оцелели. Руската армия обособи и пунктове за раздаване на хуманитарна помощ. Русия предложи и помощ на Турция, която бе приета.

Израелската армия изпрати спасително-издирвателен екип от 150 души, инженери, медици и други хуманитарни работници в Турция. Израелският премиер Бенямин Нетаняху одобри изпращането на помощ и за Сирия.

Великобритания изпрати 76 спасители с оборудване и обучени кучета, както и екип за спешна медицинска помощ в Турция. Лондон каза, че е в контакт и с ООН относно оказване на подкрепа за жертвите в Сирия.

Помощи под формата на спасители, военнослужещи, медици и специално обучени кучета изпратиха и Южна Корея, Пакистан,  Индия, Тайван, Швейцария, Япония, Сърбия, Молдова, Йордания, Мексико, като приблизителната обща бройка на спасителите и други експерти е близо 500 души.

Нова Зеландия обеща 632 000 долара на турския Червен полумесец и 316 000 долара на сирийския Червен полумесец. Китайският Червен кръст предоставя на турския Червен полумесец и на сирийския Червен полумесец по 200 000 долара.

Редица страни обещаха хуманитарна помощ, оборудване, медицинска помощ, помощ от психолози, палатки, одеяла, храни.

Същевременно от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО изразиха готовност да окажат съдействие, след като трусовете нанесоха щети на две забележителности от Списъка на световното културно наследство – Стария град в Алепо в Сирия и крепостта в турския град Диарбекир.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна