Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова ще подкрепи проект за радио "Свободна Русия"

Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за насърчаване на ценностите Вера Йоурова заяви, че ще подкрепи проект за радио "Свободна Русия", който да бъде осъществен от емигриралите от страната журналисти.
"Имаме моралното задължение да подкрепим демократичните идеали в Русия", каза Йоурова при старта на центъра за споделяне на информация и анализи в белгийската столица:
"Кремъл води своята война не само с бомби, но и с думи. Откакто тя започна, оттам отприщиха цунами от пропаганда. Русия обаче се занимава с дезинформация и влияние в чужбина доста преди началото на войната. Тя никога не е подценявала силата на свободното слово в демократичния свят. Затова го забрани у дома".
Като човек, израснал в тоталитарна система, разбирам добре тези похвати, каза още еврокомисар Йоурова:
"В миналото авторитарните режими превръщаха критичното мислене в престъпление. Те целяха да убият надеждата, че е възможен по-добър живот. Те искаха да вменят страх, така че ние да се предадем и подчиним". 
Йоурова изрази загриженост, че "Туитър" е уволнил голяма част от екипа си в Европа.
"Ако искаме да се борим ефективно срещу дезинформацията, са ни необходими ресурси, особено на фона на дезинформационната война от Русия", подчерта тя. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна