Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфраструктурни и политически проблеми пречат на спасителните операции в Сирия

Президентът на Сирийския арабски червен полумесец (SARC) Халед Хбубати дава пресконференция в Дамаск, Сирия, 7 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато усилията за предоставяне на хуманитарна помощ са концентрирани към тежко пострадалата Турция, все повече международни организации определят съседна Сирия като по-проблемна за бързите доставки и спасяването на оцелелите. Жертвите в опустошената северозападна част, контролирана от опозицията на президента Башар Асад, достигнаха 1600, а стотици сгради са сринати до основи. 

Времето изтича за спасяването на стотици семейства, затрупани под развалините на стотици сгради в северозападна Сирия, заяви ръководителят на управляваната от опозицията служба за гражданска защита Раед ал Салех. От известната като "Белите каски" организация поискаха спешна международна помощ. 

"Всяка секунда означава спасяване на животи и ние призоваваме всички хуманитарни организации за материална помощ и бърза реакция", каза той. В районите, контролирани от бунтовниците, спасителните дейности са възпрепятствани от липсата на оборудване, както и от тежките зимни условия. 

В момента не може да се осъществи връзка с огромни части от региона поради повреда на комуникационните мрежи. От международни организации, които работят в района, предупреждават, че ще отнеме известно време, докато пристигне помощта. През последните години връзката на Северозападна Сирия със света се осъществява само през един малък пропускателен пункт на турската граница, през който може да се транспортират стоки до контролираните от опозицията райони. 

Германският външен министър Аналена Бербок призова Русия да окаже натиск върху Башар Асад да позволи бърз и безпрепятствен достъп до опустошените райони. "Важно е оръжията да бъдат оставени настрана и всички усилия в региона да са насочени към хуманитарна помощ за пострадалите", добави първият дипломат на Берлин. 

Задочен отговор дойде от Дамаск, където президентът на сирийския Червен полумесец Халед Хбубати демонстрира готовност помощта да стигне до сринатите населени места, като отбеляза необходимостта от тежка техника за разчистване на развалините: 

"Готови сме да изпратим конвой с помощи през пресечната линия до засегнатите райони в Идлиб. Ако силите на опозицията ни отворят път, ще тръгнем. Нямаме проблем с това". 

Помощта за Сирия, с която Германия няма официални дипломатически отношения, се изпраща чрез международни неправителствени организации.

От Световната здравна организация определиха Сирия като проблемната страна, която за разлика от Турция, се бори с дългогодишна хуманитарна криза, която се дължи на гражданската война и епидемията от холера. СЗО обяви, че изпраща медицински комплекти за спешни хирургични интервенции и медицински екипи. Международната продоволствена програма на ООН започна да оказва помощ с храни в района на Алепо, като обяви готовност да разшири мащабите на дейността си.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна