Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Черна книга на правителственото разхищение": Къде потъват парите на данъкоплатците?

Мила Мошелова
Снимка: БНР

Когато държавата полага целенасочени усилия дейности да попадат в определени компании, това е в ущърб на гражданите и на бюджета. Това обясни пред БНР Мила Мошелова, която е политолог и проектен координатор във фондация „За свобода-Фридрих Науман“, осъществяваща издаването на „Черна книга на правителственото разхищение“. Осмото й издание ще бъде представено днес, от 17 часа, в литературен клуб „Перото“. Проектът обединява усилията на журналисти от цялата страна, които се опитват да поставят ясно въпросите за дефицитите при управлението на публичния ресурс.

„Продължаваме традицията да съчетаваме регионални и теми от национално значение. Има основни тенденции, които се открояват. Виждаме ролята на местната администрация и общините при администрирането на бюджети за обществени поръчки и проекти, които би трябвало да водят  до подобряване на качеството на гражданската среда. Там има  доста тромави и непрозрачни процедури, както и нехайство на местно ниво.  Капацитетът на местната администрация трябва да бъде адресиран като национална политика“.

В на „Черна книга за правителственото разхищение“ се проследяват взаимоотношенията на държавата с частните компании, каквито са казусите с Капитан Андреево и с буферния паркинг в Русе.  

„Често проличават непрозрачни процедури по възлагане на поръчки. В тези казуси виждаме двойно заплащане, спиране на европейски средства и доплащане със средства на българския данъкоплатец. Стига се и до двойно по-ниско качество“.

Има развитие по казуса с електротранспорта и доставката на електробуси в страната, които са обект на разследване в "Черната книга на правителственото разхищение", посочи Мила Мошелова

„Става въпрос за  Стара Загора, Варна, Бургас, София, Враца и други градове.  Средствата са пренасочени от ВиК проекти. Там доставките се очакват всеки момент“.

„Черна книга за правителственото разхищение“

Имаме практика да проследяваме част от случаите, включително чрез видеоматериали, обясни още тя.

„Черната книга“ често изглежда като моментна снимка, но в нея  проличават тенденциите за пасивна роля в разследващата функция на държавата и  недобрата отчетност, каза тя.  

„Тази моментна снимка е качествено и фактологически подкрепено проследяване на модели. Те карат институциите и компаниите да бъдат малко по-бдителни. При свиващата се свобода на медиите, това е една платформа за журналисти от цялата страна.  Темите, които разработват, имат директен ефект върху качеството на живота ни“

Цялото интервю на Силвия Великова с Мила Мошелова може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна