Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Санремо" започна с минута мълчание в памет на жертвите от труса в Турция и Сирия

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия започна 73-тото издание на фестивала на италианската песен "Санремо".На откриването присъства президента на Италия Серджо Матарела – факт без прецеденти в историята на фестивала.

Присъствието на президента Серджо Матарела – аплодиран дълго от присъстващите в театър „Аристон“, ще остане в историята не само като безпрецедентно събитие, но и съпроводено също от друго такова – честването на  75-ата годишнина от създаването на италианската конституция. Това стана с изпълнението на националният химн от Джани Моранди в акомпанимент на зрителите в залата.

Темата за създаването на конституцията интерпретира световноизвестният италиански актьор и носител на „Оскар“ Роберто Бенини. Той не само припомни, че Бернардо Матарела - бащата на президента Серджо Матарела е бил един от създателите на конституцията, но трогна с изпълнението си цялата аудитория.

В конкурсната програма на първата фестивална вечер участват половината от конкурентите или 14 от общо 28 певци. От тях най-напред пяха Анна Окса и Джанмария.

Очакванията са за голям телевизионен и радио интерес, тъй като обществената медия РАИ излъчва директно фестивала, както и чрез интернет с RaiPlay. Рекламният интерес към "Санремо"  възлиза на над 50 милиона евро.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна