Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова настоя за таван на цените на храните: Спекула се бори със здрава ръка!

Снимка: БГНЕС

Мерките за намаляване на цените на храните, обявени от служебния кабинет, няма да свършат работа. Решението е таван на цените на продуктите от потребителската кошница, написа във Facebook профила си лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"В цената да се включат разходи за производство, транспорт и 10% печалба. Всичко друго отгоре е спекула. Спекулата не се бори с информационен сайт, а със здрава ръка. Вижте какво направи гръцкото правителство. Сложи таван на цените по описания по-горе начин. Който ги наруши, му се отнема лиценза и разрешителните за производство и търговия. Резултатът там е налице", посочва тя.

Искането на Корнелия Нинова идва на фона на обявените мерки от служебния премиер Гълъб Донев, който преди ден настоя, че ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина.

"Разликата между цени от производителя, търговеца и до щанда е до 30 процента", пресметна той.

Правителството въвежда механизъм за наблюдение и контрол на цените

Донев обаче увери, че няма да има намеса в свободния пазар и няма да се нарушават правилата за свободна конкуренция и честни търговски практики.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна