Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От сдружение „За Земята“ предлагат

Нови маршрути и график за обществения транспорт, по-голяма "Зона 30" в София

Снимка: Ани Петрова

Емисиите от транспорта често са свързани и с праха, с фините прахови частици (ФПЧ) в София. Прах, пясък, кал, сол допълнително се разпръсват от автомобилите и според изследвания увеличават с 50% замърсителите от горивните процеси.

Редовното миене на улиците ще доведе до ефективно намаляване на ФПЧ и по-здравословна среда.

Това изтъкна пред Радио София Драгомира Раева от сдружение „За Земята“.


Снимка: БГНЕС 

От екологичната организация за подготвили доклад „Пространствено базирани сценарии за въвеждането на зони с ниски емисии в Столичната община“. В него са разгледани и сравнени два основни варианта на Зоните с ниски емисии за транспорт: предложения през лятото от Столичната община и алтернативното предложение, базирано на експертни мнения.

Усилията в София трябва да са средоточени към подчертаване на предимствата на обществения транспорт – той да е най-бърз и удобен за придвижване, допълни Раева. За целта трябва спешно да се обнови маршрутната мрежа, за да отговаря на нуждите на потоците от пътници, да се оптимизира графика на превозните средства, за да няма струпване в едни моменти, за сметка на други часове, когато дълго се чака по спирките.

В сравнение с други части на страната, в София има немалко модерни и „умни“ светофарни уредби, но Центъра за градска мобилност сякаш няма желание да използва пълния им потенциал.

Нощният обществен транспорт трябва са е върне от общината, а придвижването „до поискване“ с довеждащи до метрото електробуси да не остане само пилотен проект.


Снимка: Георги Нейков

Ефект от т.нар. „Зона 30“ почти не се усеща, защото само се поставиха табели за придвижване със скорост до 30 км/ч,, но те не бяха допълнени с модулатора на трафика на самото пътно платно. Пожеланието не бе обезпечено с нужното, за да се изпълнява, каза още Раева. По думите ѝ мярката иначе е добра и трябва да обхване по-голяма част от столицата. Така трафикът става по-проводим, без задръствания и по-безопасен. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.