Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Климатици са монтирани в гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил

Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил
Снимка: eg-kn.eu

Климатици са монтирани във всичките над 20 класни стаи в езиковата гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил, където в края на първия учебен срок парната инсталация аварира, каза за БНР директорът Иванка Янкова.

Климатиците са алтернатива в случай на неочаквани нови аварии по инсталацията, която е стара с котелно. Сградата на гимназията е от началото на миналия век, бивша царска резиденция. Вторият учебен срок в гимназията започна нормално. 

Екипи, пратени и наети от Общината, в дните на междусрочната ваканция отстранили пробойните в котелното и парното, при което водата се загрява на газ, е пуснато.

Вторият учебен срок започнал нормално. Решено е обаче да се поставят навсякъде в класните стаи климатици - над 20. Разходите изцяло са от Общината. Така се гарантира нормално отопление и учебният процес няма да бъде спиран.

"Това е единственият парен котел, който функционира в обществена сграда в Кюстендил, може би и в областта. Нагрява се вода и след това е парата, но фактически инсталацията е парна инсталация и котелът е парен, но слава богу, всичко е нормално. Много бързо беше отстранен проблема в началото на втория учебен срок, а по решение на общината бяха поставени като алтернативно отополение климатици във всички класни стаи", коментира Иванка Янкова.
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.