Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски пристига на посещение във Великобритания

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне днес на посещение във Великобритания – първото от началото на руското нашествие в Украйна, съобщиха от Даунинг стрийт.

Володимир Зеленски ще се срещне с британския премиер Риши Сунак и ще произнесе реч в парламента, се посочва в съобщението. Споменато бе също, че подготовката на украински бойци във Великобритания ще бъде разширена, за да бъдат включени пилоти на изтребители и морски пехотинци. Обявени са планове за обучение на украински пилоти на стандартни за НАТО изтребители в бъдеще, което е ключово искане на Киев.

Западните страни обсъждат как да засилят подкрепата си за Украйна, за която се смята, че е в навечерието на голяма руска офанзива.

Великобритания вече обяви планове да изпрати танкове Challenger 2, а украинци на Острова вече започнаха обучение как да ги управляват.

От Даунинг стрийт посочиха, че Риши Сунак ще предложи предоставянето на Украйна на такъв тип оръжия, които да нарушат способността на Русия да атакува важни за Украйна инфраструктурни обекти.

По-късно днес се очаква Великобритания да обяви нови санкции на Русия.

Володимир Зеленски направи виртуално обръщение към британските депутати в Камарата на общините през март миналата година.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!