Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация BCause с дарителска акция за Турция и Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фондация BCause обяви дарителска акция за Турция и Сирия след опустошителното земетресение. Пред БНР Елица Баракова коментира:

"Отзвукът отново е голям. Отново настъпи време, когато просто сме хора и се опитваме да помогнем на други хора. Трудно е да дишаме спокойно, без да се опитаме да направим това, което можем, да помогнем. Моето възхищение е за всички дарители и доброволци, които вече се включиха от страна на България".

В предаването "Хоризонт до обед" тя подчерта, че организацията им е член на международна мрежа, в която има и турско участие, а информацията си черпят от местната организация.

"Подготвяме първото парично дарение към организации, които не от вчера са там. Тази доброволческа мрежа работи с изгонените сирийци на територията на Турция и не само от 2012 г. Имат доста добра ориентация и познания как да се справят на терен и в момента го правят", обясни Баракова.

По думите й вече са тръгнали автобуси с доброволци от националната асоциация. Те вече са в Турция и ще се включат в различни спасителни мероприятия, каза тя.

На много места в Пловдив и София се събират дарения и се подготвят логистично ТИР-ове с физическа помощ, напомни също Елица Баракова и добави, че в офисите на БЧК в областните центрове могат да се правят дарения на нови дрехи, одеяла, обувки.

"В Турция има много добре организирана доброволческа мрежа. Нужни са пари за оборудването и екипирането на тези хора. Има много доброволци в Турция. Всичко това е много добре, но са нужни много средства. Постоянно гледам картини как спасители разравят сгради, откриват хора, откриват тела. Времето е срещу нас", коментира още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!