Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиерът Донев: Синдикатите ще участват в предоговарянето на Плана за възстановяване

7
Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов говори на XI конгрес на синдиката в София, 8 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Синдикатите ще участват в преговорите за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта енергетика. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев пред 11-ия конгрес на КТ "Подкрепа", който се провежда днес и утре в Националния дворец на културата в София.

Пред делегатите президентът Румен Радев подчерта, че разчита на взаимодействие с профсъюзите по дългосрочната енергийна стратегия.

Темата за енергетиката е сред ключовите по време на обсъжданията на конгреса на "Подкрепа" наред с доходите и условията на труд.

Президентът на организацията Димитър Манолов припомни искането на синдикатите за отпадане на изискването за намаляването с 40% на въглеродните емисии от Плана за възстановяване и устойчивост и заяви, че битката за запазване на въгледобивните мощности ще продължи.

"Ние не настояваме миньорите да дишат прах и да газят кал. Ако и когато се появи устойчива алтернатива на въглищата и запазване на работните места, която да замени празните приказки за слънце и вятър, ние първи ще застанем зад нея."


Пандемията от Covid-19, енергийната криза, войната в Украйна, галопиращата инфлация поставят живота на хората и на трудещите се в България на все по-голямо изпитание. Това каза президентът Румен Радев.

"Можем, взаимодействали сме и ще продължаваме да взаимодействаме и в концепцията да не бързаме под натиск отвън сами да убиваме своите базови мощности, преди да сме въвели надеждни, евтини, достъпни системи за съхраняване на енергия от ВЕИ."


Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че едно служебно правителство не може да предложи магическо решение на трупани в годините проблеми.

"Това, което можем и правим, е да предлагаме решения, които са възможни сега, в настоящата икономическа ситуация. В обсъждането на темата за доходите на българските работници и служители сме от една и съща страна, дори понякога да призовавате и да припознавате в служебното правителство по-скоро враг."Конгресът ще приеме Устав на организацията и ще утвърди Програмата на Конфедерацията за следващите четири години. 

През втория ден от работата си Конгресът ще избере екип от президент и вицепрезидент за следващия мандат. Тук интрига няма и се очаква преизбирането на Димитър Манолов и на заместника му Йоанис Партениотис.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия