Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевградско откриха пунктове за събиране на помощ за пострадалите от трусовете в Турция и Сирия

Събиране на помощ за пострадалите от трусовете в Турция и Сирия.
Снимка: БГНЕС

Повечето общини в Благоевградска област откриха пунктове за събиране на помощ за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Първите камиони с одеяла, спални комплекти, храни и медицински консумативи потеглят към ситуационния център в Хасково.

Областният червен кръст и община Благоевград отвориха пунктове  за дарения. Десетки хора са се отзовали до този момент. Югозападното държавно предприятие осигури топли завивки, одеяла и памперси, които ще бъдат транспортирани от представители на Съюза на спасителите в България.  В първата група лекари и парамедици, които заминаха за Турция е и травматологът от болницата в Гоце Делчев, д-р Борислав Стойчев. Парично дарение ще направи местната власт в града, каза кметът Владимир Москов.

Община Сатовча събира предимно  парични дарения, които ще бъдат предоставени чрез посолството на Република Турция в засегнатите от земетресенията райони. 

От община Белица всеки момент към ситуационния център в Хасково потеглят камиони с храни, медицински консумативи и  нови топли дрехи, каза кметът Радослав Ревански:

"Още днес потеглят и в момента, в който имаме достатъчно други средства и материали, имаме готовност да пускаме още превоз. Наистина, нуждата и помощта в такъв момент е много важна и кога ще бъде предоставена".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени