Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в турския град Адана през погледа на наш сънародник

Спасители от Националните сили за реагиране при бедствия на Индия (NDRF) с обучени кучета, пробивни машини, помощни материали, лекарства, се отпътуват за Турция, където, посочи индийският външен министър, ще достигнат до Адана на мисия по търсене и спасяване – 7 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втора нощ след земетресението, разтърсило Турция и Сирия, което взе хиляди жертви, много жители на турския града Адана спяха в колите си. Българските изселници там са приютени в сградата на Балканските турци в Адана, разказа Ибрахим Йелмаз пред БНР.

В нощта на бедствието хората в Адана са усетили 2 труса, вторият от тях е бил по-силен. Сега - трети ден след земетресението, хората все още се страхуват да се приберат по домовете си.

"Първият ден сутринта в 4:17 започнахме да се люлеем. Всички излязохме на улицата, изкарахме колите. Не можахме да влезем след това вътре, защото имаше вторични трусове, уплашихме се.

Много силен беше трусът. В северната страна има много апартаменти. 24 апартамента са съборени. Особено вторият трус беше по-силен. До вчера имаше 105 загинали, но още продължава спасяването".

Храна и вода ни осигурява общината, свидетелства Йелмаз:

"Нашите хора, изселниците, живеем в една махала. Имаме голяма сграда - Дружество на изселниците на балканските турци. Тя е с железни конструкции. Там живеят децата и семействата, които се страхуват. Продължават вторичните трусове. По телевизията казаха, че Адана трябва да внимава и затова хората са по улиците - в колите, в парковете, в спортните салони, хотелите отвориха безплатно за хората".

Спасителните операции в Адана продължават, каза още Ибрахим Йелмаз, който е напуснал България и живее в Турция от 1972 година.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени