Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна задължителното носене на маски в градския транспорт в Испания

Мадрид - 3 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания от днес маските вече не са задължителни за носене в градския транспорт. Решението е на кабинета на Педро Санчес и се базира на предварително планираната „Пътна карта за връщане към нормалността".

Маските ще продължат да бъдат задължителни в болниците, поликлиниките и аптеките. Живеещите в домовете за възрастни хора и социалните центрове няма да бъдат принудени да ги носят, но обслужващият персонал и посетителите ще бъдат задължени.

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас, призова хората, които имат симптоми на остро респираторно заболяване или са в контакт с уязвими хора да продължат да ги носят, защото това е "отговорното поведение". Припомням, че от началото на пандемията от Covid-19 в Испания досега маските бяха премахвани от употреба последователно на етапи.

На 10 февруари миналата година отпадна задължението да се носят на открито, а два месеца по-късно през април 2022 година бяха премахнати и в повечето затворени пространства като училища, ресторанти, кафенета, кина, магазини и търговски центрове.

"Това означава, че ако продължим да спазваме планираната Пътна карта, ще се върнем към нормалността", каза министър Дариас и аргументира правителственото решение със стабилната епидемиологична ситуация и низходящата тенденция на заболеваемост, заради високият процент имунизирано население.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!