Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представяме 2 нови издания за

Лъжата - от блъфа до любовта

Гергана Пейкова и Пламен Тотев

Норвежкият журналист Бор Стенвик (р. 1976) е написал книга, която е озаглавил "Блъф. Всички лъжем". В някои книжарници определят жанра като популярна психология, а подзаглавието е достатъчно красноречиво: „Как лъжата, измамата и самозаблудата ни правят хора“.

„Това е доста сериозен труд (около 500 страници), макар че на моменти книгата е забавна и любопитна“, отбеляза пред Радио София Пламен Тотев – издател, журналист и публицист.

Към въпроса за лъжата е подходено от различни гледни точки. Описани са примери на различни видове лъжи, ситуации и последствия, хипотези. Някои дори говорят за блъфирането като за изкуство.

Бор Стенвик изследва близката и далечната история, посещава Норвежкия изследователски институт по отбраната, отива дори и в клуб за свалки, интервюира историци на изкуството и невролози и вплита всичко това в интригуваща история за онова, което презираме, но същевременно го използваме: лъжата, измамата и самоизмамата.

Авторът е написал и специален предговор към българските читатели (изд."Изида").

  • Бор Стенвик живее в Осло. Публикувал е три книги, от които две са наградени.

Пламен Тотев припомни, че един от най-хубавите подаръци за Свети Валентин е томче с красива любовна поезия. Традиция стана изд. „Персей“ да улеснява влюбените в това отношение. Този път сборникът „Горчиво вино“ предлага 56 най-хубави любовни стихове от последните 10 години. Освен емблематичното стихотворение на Евтим Евтимов, в него са и творби на Маргарита Петкова, Добромир Банев, Романьола Мирославова, Кръстьо Раленков и други. Сред тях са наградените творби в едноименния Национален конкурс за любовна лирика.

Книгата ще бъде представена на 13 февруари (понеделник) от 18:30 ч. в софийското народно читалище "Николай Хайтов".

С Пламен Тотев разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.