Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: Най-накрая Сирия използва механизма за помощ, всеки час закъснение коства около 50 живота

Бежанският поток ще се увеличи, прогнозира арабистът

Снимка: Иван Русланов, БНР

"Ситуацията в Сирия е трагична. Това, което идва като информация, е, че закъснението с всеки час на пристигането на международната общност в Сирия, коства около 50 живота. Това е, защото, вследствие на безмилостните и варварски бомбардировки, провинция Идлиб няма нито медицинска, социална, хуманитарна инфраструктура. Виждаме какъв героизъм проявяват "Белите каски", обилно охулвани от правителството на Русия в предходните години". 

Този коментар направи пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков, университетски преподавател.


Това, което е написал Нидал Алгафари, е вярно, каза арабистът и добави, че такива гледки от Сирия сме виждали и преди земетресението, но след бомбардировки:

"Сега е много трудно човек да каже, че това е истинска държава. Но все пак, на третия ден след това опустошително земетресение, най-накрая Дамаск реши да използва механизма за гражданска помощ, който е отворен за всички страни и от ЕС, и извън него. Така направи Турция и видяхме колко стройно и ритмично международната общност се намеси там".

Владимир Чуков припомни, че досега в тази част на Турция е бил затворен граничният пункт със Сирия, а сега той ще бъде отворен, като Анкара отваря и още две допълнителни КПП-та.

"Очевидно е имало някакъв прелом, тъй като виждаме, че КПП-тата с Турция са отворени, екип от Египет е в Сирия да помага. ... Основният спасител обаче е ЕС, това са европейските граждани. Много се надявам в Сирия да се появи хуманитарна помощ, да се появят спасителите. Любопитен съм дали и там ще се получи същата картина, каквато видяхме в Турция - медиите да вървят заедно със спасителните екипи".

Професорът цитира информация от местни кореспонденции и експерти, че около 300 хиляди сирийци са напуснали домовете си само в районите, които са под контрола на режима на Башар Асад:

"Това е огромна група. Като добавим и тези от Северна Сирия. Представете си какво ще се получи. Това, което имахме като проблеми с бежанския поток досега, може да ни се стори като малко. Не искам да бъда лош пророк, но нещата вървят в тази посока".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Владимир Чуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени