Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз за приятели

Ришар Галиано
Снимка: Jacky Lepage

Заедно след полунощ в "Джаз плюс" продължава темата за посвещенията - в случая на колеги и приятели джазмени. Но началото е за още по-близки същества. Бил Еванс винаги е завиждал за щастливия семеен живот на брат си и една от най-красивите му композиции е посветена на 3-годишната му племенница Дебора. Слушаме този "Валс за Деби" с акордеона на Ришар Галиано. Следва посветената от вибрафониста Кал Чейдър пиеса за съпругата му, Патриша ("Song For Pat").

Чарли Хейдън свири  "Blues for Pat", но той е за приятеля и втори член на дуото му, Пат Матини. Не само Пат обаче обича посветената от Хейдън на г-жа Хейдън "Song For Ruth" - предлагаме я във версията на сина на Клинт Ийстууд, надминал го в джаза - басистът Кайл Ийстууд.
Продължението е с блус за Антонио Серано, гостувал ни и тук, свирил и с Пако де Лусия, комуто Маклафлин посвещава "Manitas D'Oro". 
В третата част, националността на изпълнителите не съвпада с обекта на техните почитания. Барселонската джипси-джаз цигуларка Елиа Бастида почита създателите на стила, Джанго Рейнар и Стефан Грапели, италианката Силвия Манко - майстора на босата Маркос Вайе, французинът Розарио Джулиани - Чарли "Бърд" Паркър и неаполитанецът Джо Барбиери възпява Били Холидей. Нощта е млада и пъстра, четвъртък 30 минути след полунощ по програма "Христо Ботев"




По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени