Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове около предлаганото увеличение на цената на водата от ВиК-Сливен

ВиК Сливен
Снимка: Стоян Радев

Предлаганото увеличение на цената на водата от ВиК-Сливен не е икономически обосновано. Това обяви Нина Бояджиева, началникът на отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги" към институцията на обществения защитник, след проведеното обществено обсъждане на плана в КЕВР.

Бояджиева обяви, че оповестяването на предложените нови цени към клиентите на дружеството не е станало по подходящ начин. 

"Според нас подходящ начин това е да се оповести в местни медии, за да могат да бъдат информирани гражданите от региона. Освен това заявихме, че сме сигнализирани с подписка от Сливен срещу увеличението на тази цена. Гражданите смятат, че това е станало в "на тъмно".  

На днешното обсъждане екипът на обществения защитник е обърнал внимание за ефективната събираемост на вземанията, ако бъде гласувана новата цена.  

"С новата цена, която се увеличава несъбираемите вземания ще се увеличат, а това е един от проблемите, който управителят на ВиК подчертава, че това е един от основните проблеми за това дружество".  

От събраните документи по предложението на ВиК и гражданската подписка, от кабинета на омбудсмана правят следния извод. 

"Това е фактическата обстановка. Услугата в региона не се предоставя с необходимото качество и цената не е икономически обоснована". 

Междувременно, управителят на ВиК дружеството в Сливен Севдалин Рашев заяви пред БТА, че увеличаването на цената на водата в Сливен е крайно наложително и дори не е достатъчно.

Увеличението на цената на водата се налага заради заплащането на електроенергията, на консумативите и на увеличението на минималната заплата на работещите в сектора, заяви Рашев на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Окончателното решение за цената на водата в област Сливен се очаква на 28 февруари.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени