Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След труса Адана се обезлюди, блокове падат като пясъчни кули

Пловдивчаните Емануил Петров и съпругата му Лили живеят в турския град Адана от 1997-ма година. Преподават  в Университета там, той по контрабас, а тя - балет. Петров е и част от симфоничния оркестър на града. В момента университетът е затворен, а днешното заминаване на оркестъра за турне в Дубай отложено.

 Днес той се съгласи да разкаже за преживяното, като казва, че трудно си спомня какво се е случило в нощта на 6-ти февруари. "Това не е страх, не е ужас, а просто вцепенение. Имах чувството, че някой ме изрита от леглото – толкова силен беше трусът", казва Емко, както го наричат близки и приятели. Най- страшното е, че си безпомощен, добави Петров. Той и семейството му остават в къщата, а на другия ден преживявят на улицата втория трус от 7,5 по Рихтер. 

Адана е на 250 километра от епицентъра, но този епицентър е толкова широк, че и в града трусът се усети, както в епицентъра, жертвита са над 150, споделя пловдивчанинът. Градът почти се обезлюди, много хора го напуснаха, въпреки че тук бавно ситуацията се нормализира. Просто, казва той,  Адана е по- голям град и усилията тук са по- големи. Има градове, които са сринати със земята.

Разказва, че къщите в Адана са оцелели, но блокове, които са на 20 или по- малко години са падали като пясъчни кули. Хората продължават да се страхуват, въпреки че ги успокоявам. Това е вцепенение, обяснява още той. 

"Днес се срещнах в клуб на изселници от Балканския полуостров, който се намира в район с къщи, прилича на гето, но няма нито една паднала. Хората в клуба събират помощи и вече изпратиха един камион за най- пострадалите райони. Българските спасители вече напуснаха Адана, като са изпратени към епицентъра", продължава разказа си Емануил Петров. По думите му българите са били обгрижени и добре оборудвани. С гордост подчертава, че България е била втората, която е изпратила помощи за Турция. Свидетел е, че в клуба на изселниците продължават да се получават дарения от страната ни.

В момента семейството на Емо е прибрало доц. Ваня Бъчварова, която също е преподавател в университета в Адана. Блокът, в който тя живее е пострадал от земетресението. В кръга на семейството няма бедстващи. До тях живее още едно българско семейство, преподаватели. Добре е и плувкинята ни Соня Дангалакова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна