Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юристите в съдебната администрация в Испания стачкуват втора седмица

Стачкуващите испански юристи искат оставката на министърката на правосъдието Пилар Лоп (на преден план)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втора седмица продължава стачката на юристите в съдебната администрация в Испания. Целта на стачката е Конгресът на депутатите да увеличи заплатите им, които по техни изчисления трябва да достигнат 85 % от възнаграждението на съдиите.

Започналата преди 11 дни стачка на юристите в съдебната администрация доведе до спиране на около 100 000 производства между изслушвания и съдебни процеси в цялата страна. Според тях, тъй като в йерархията те са точно под съдиите, натоварването в работата им расте постоянно, нужно е адекватно увеличение на заплатите им, а от Министерството на правосъдието не предприемат нищо.

Заради провалените на този етап преговори те искат оставката на министъра на правосъдието Пилар Лоп. От ведомството пък твърдят, че заплатата на юристите в съдебната администрация вече е увеличена с 15%.

Според правосъдното министерство спрените производства са само 30 % от общите в цялата страна, а според стачкуващите са 80 на 100

„За да се преодолее забавянето, причинено от първите две седмици на стачката, ще са необходими минимум четири месеца работа", предупредиха от Асоциацията на адвокатите. Очакванията на протестиращите са преговорите да продължат до постигане на взаимноизгодно споразумение.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени