Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагедията на века в Турция - стрес, огромна тъга и ужас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Метеорологичните условия са много сурови, студът скова навсякъде. Вероятността за спасяване на хората вече се изчерпва. Картината е ужасяваща, борим се за всеки един живот. Властите проявяват грижи, от цял свят идва помощ. Хората имат нужда от топли дрехи, одеяла". 

Това сподели пред БНР Мохамед Юнал от Истанбул е един от многото хора, включили се в спасителните акции в Турция. 

Емануел Петров, преподавател в университета в Адана, допълни, че заради огромните мащаби помощта стига трудно навсякъде

"Разрушенията не са много при нас. Има още два-три обекта, за които има надежда, че ще може да се намери оцелели. Реагира се бързо, построиха се палаткови лагери, има топли тирове. Хората са подслонени. Има два-три града, които буквално са изтрити от географската карта... Основно нови блокове паднаха... В Адана всичко е нормално, но има градове, в които и болница не е останала... Стресът си остава, огромната тъга и ужас". 

В предаването "12+3" се включи и Лютфи Юзгюр, председател на балканските изселници, от град Ялова, един от тежко пострадалите градове по време на тежкото земетресение 1999 година: 

"Повечето хора от нашия регион са травмирани от земетресението през 1999 година. Тогава имаше много туристи, защото беше през лятото. Затова имаше и много жертви. Тогава нямахме проблеми със студеното време. Може би това е трагедията на века, десет области са засегнати, милиони хора, ниски градуси... Сега събираме помощи за пострадалите". 

Интервюто на Севда Дюкянджи с Мохамед Юнал, на Снежана Иванова с Емануел Петров и с Лютфи Юзгюр, както и разказ на Георги Влайков - доброволец в Турция, и на Абди Карабаш, който превозва помощи в Ислахие, в предаването "12+3" можете да чуете в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени