Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиобаза "Граф Игнатиево" ще е готова да приеме новите Ф-16 до края на 2024 година

| обновено на 09.02.23 в 16:33
4
Снимка: Радио Пловдив, Eмил Костов


Надяваме се до края на 2024 година авиобаза Граф Игнатиево да има сертификат от американска страна, за да може да приеме изтребителите Ф-16. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов след инспекция на реконструкцията, която върви в авиобазата.

Предстои откриването на още 21 строителни площадки, има и 9 обекта, за които предстои да се обявят обществени поръчки. Пистата на летището ще бъде готова до началото на август. Тя ще бъде удължена до 3090 метра, за да осигури излитане и кацане на големи транспортни самолети. 

Забавяне на проектирането и неточности при определяне на параметрите на заданието са основните причини за забавената работа в авиобазата. 

Стоянов даде и пример за трудна комуникация с един от изпълнителите, с когото договорът най-вероятно ще бъде прекратен:

"Споменах, че 3 площадки са открити служебно, без присъствието на изпълнителя. Това най-вероятно ще доведе до прекратяване на договора за тези 3 строителни площадки, за тери 3 обекта. Само един пример ще дам: възложен договор през 2020 година за 300 000 лева, авансово платени 100%. Сметката, която беше предоставена от фирмата след проектирането, е 10 милиона. Няма кой да разпише такъв договор. Там със сигурност вървим на прекратяване на договора".

По новите договори с изпълнителите се предвижда не 100, а само 30 на сто авансово плащане, както и банкова гаранция, която строителят поема, обясни още Димитър Стоянов. В днешните си разговори с представители на строителните фирми на обекта той бе настоятелен и в готовността оглавяваното от него ведомство да помага, ако това е необходимо.  За строителите обаче, най-нужното е време, и то подходящо време за работа. За полагането на бетон и асфалт например им трябват температури от над 5 градуса, обясни Стоян Стоянов, управител на една от фирмите в консорциума, който работи на военния обект.

Пистата за излитане и кацане, която досега бе с дължина 2536 метра, се удължава до 3090 метра, за да може да се използва и от големите самолети цистерни. За тези машини, предназначени да зареждат самолети във въздуха, се строи и нова площадка Част от работите по удължението на пистата вече приключват. Старата настилка също е премахната, прави се и ново наземно осветление, както и нова база за съхранение на горива. Предвижда се реконструкцията на пистата да приключи до началото на август.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени