Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симеон Гошев дебютира като солист на Софийската филхармония

2
Снимка: Andrej Grilc

В неделната вечер на 5 февруари в столичната зала "България" се събраха много хора, дошли да чуят Софийската филхармония и нейните гости в програма, изградена изцяло от творби на Лудвиг ван Бетовен – увертюрата "Кориолан", Първия клавирен концерт и Симфония №3 "Ероика" – привлекателна поредица от любими за публиката музикални произведения, създадени от композитора между 24 и 37-годишна възраст. 

Акцентирам върху това, защото гостуващите артисти – диригентът Боян Виденов и пианистът Симеон Гошев – също са млади хора, които градят успешно кариерата си по международните сцени. 35-годишният Боян Виденов е основател и ръководител на Манхаймската филхармония, а Симеон Гошев не само спечели няколко престижни конкурса през последните години, но и започна да преподава в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, който самият той е завършил. 

Чудесно беше да видим отново младия диригент с все по-успешни проекти в Германия на пулта на националния ни оркестър – по негови спомени, предишното му гостуване е било преди повече от 10 години. В разговор, минути след края на концерта, Симеон Гошев сподели, че поканата към него е била съпроводена с предложението той да изпълни нещо от виенската класика. И изборът се оказа печеливш – публиката беше много и си тръгна щастлива, не само защото Бетовен е гениален композитор, но и защото това, което всички чухме, беше убедителна, свежа и зареждаща интерпретация на млад и елегантен изпълнител, притежаващ всичко необходимо – безупречна техника, мек и закръглен тон, пъргавина и стабилност. 

Симеон Гошев е взел по нещо ценно от всички школи, през които е преминал – в случая личеше виенската закалка, получена при досега с ментори като Щефан Владар, Лилия Зилберщайн и Олег Майзенберг - самите те блестящи пианисти. Не без значение беше и доставения от Австрия специално за дебюта на Гошев концертен роял с окръглен, перлен звук. През 2019 г. Симеон Гошев печели конкурса „Бьозендорфер“ във Виена и две години по-късно става официално артист на тази световна марка. 

За Виена и виенската класика, за специално докарания от Виена роял, на който свири в неделя, и за емоцията да се представи отново на родна сцена - с пианиста разговаряхме минути след изпълнението му. Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия