Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска в реч пред ЕП още оръжия и преговори за членство в ЕС

Володимир Зеленски говори пред Европейския парламент в Брюксел, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В реч пред Европейския парламент украинският президент Володимир Зеленски поиска още оръжия и призова за бързо започване на преговорите за присъединяването на страната му към Европейския съюз.  

Украинският президент се обърна към евродепутатите с думите: 

"Европа, ние се защитаваме срещу най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят". И заяви, че след победата във войната Украйна ще стане част от ЕС. 

Зеленски присъства на срещата на върха на Европейския съюз, ден след като се срещна с британския премиер Риши Сунак в Лондон и вечеря с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Париж. В срещите му настояването за предоставяне на Украйна на изтребители бе основната тема. 

"Гордея се да ви кажа, че тази сграда - символ на европейската демокрация винаги ви е подкрепяла", каза председателката на Европейския парламент Роберта Мецола: 

"Ние разбираме, че вие се борите не само за вашите ценности, но и за нашите, за тези идеали, които ни свързват като братя и сестри. Те всички ни правят европейци. Защото Украйна е Европа, а бъдещето на вашата нация е в ЕС". 

Мецола поиска европейските лидери да осигурят необходимите оръжия на Украйна, за да защити свободата си: 

"Знаем саможертвата, която вашият народ прави за Европа. И ние трябва да я почетем не само с думи, а и с действия, политическа воля, за да гарантираме по-лесна търговия и възможно най-бърз процес на присъединяване. Със средства за вашия народ, помощ за възстановяване, обучение за войските ви, военно оборудване и отбранителни системи, които са ви необходими, за да спечелите. Сега страните членки трябва да предприемат бързо следващите стъпки, за да ви предоставят системи с далечен обсег на действие и джетовете, които са ви необходими, за да защитите свободата си, която приемахме за даденост". 

Зеленски беше категоричен: 

"Срещу Украйна и украинския начин на живот започна тотална война. Агресорът иска да разруши европейския начин на живот, след като приключи с украинския. Ние обаче няма да му позволим... Русия години наред се опитва да разруши нашите ценности и начин на живот. Никой не е ценен за нея. Собственият й народ е просто средство на пренасяне на куршуми на друго място. Режимът разчита само на подчинението и сляпото следване. Той инвестира в ксенофобията и се опитва да я превърне в нещо нормално на нашия континент. Опитва се да ни върне в 40-те години на миналия век. Ние казваме "не". 

Че Русия не трябва да спечели тази война, каза по-рано и президентът на Франция Еманюел Макрон: 

"Беше много важно, че вчера успяхме да проведем разговор с президента Зеленски, да го приема в Париж заедно с канцлера Шолц. За мен това беше начин да покажа нашето единство, че ще бъдем до Украйна до края и да препотвърдим посланието, което за мен е основно - че Русия не може и не трябва да спечели тази война". 

Западните страни засега се въздържат от изпращането на военни самолети, но европейската обиколка на Зеленски вероятно ще промени нагласите, коментират световните агенции. 

По публикацията работиха: Николай Петров, Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна