Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Милошев: Земетресението в Турция ще отшумява месеци наред

Снимка: БГНЕС

Колкото по-силно е едно земетресение толкова по-продължителни са вторичните трусове. След това, което се случи в Турция и Сирия, може да се очаква, че отекването ще продължи месеци, ако не и година.

Хората там се преживели може би над 1000 разтрисания на земята, включително и най-силните. Случва се – макар и рядко, да има и подготвящи трусове, след които се случват по-силни.

Това каза пред Радио София проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите му, толкова силно земетресение се случва едва 10-15 пъти годишно на планетата ни.

Целият Балкански полуостров е сеизмично активна зона. Но и в Турция, и в Гърция земетресенията са повече, отколкото у нас.

Между 1900-1928 г. в България са се случили няколко големи земетресения, а най-силно - в 1904 г., с магнитуд 7,8. През 2022 г. в страната ни са усетени около 50 земни труса, включително и най-слабите.

Според проф. Милошев това, което трябва и може да се предскаже, е къде ще стане земетресение и евентуално колко силно ще бъде. Само на въпроса кога никой не може да отговори засега.

Въпреки че е трудно да се дават универсални съвети, по време на подобно бедствие е важно да запазим спокойствие, за да се ръководим от смислени действия, а не от паника.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна