Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Когато САЩ казват, че има корупция, не е в смисъла на българския Наказателен кодекс

"Може да очакваме все повече вглеждане във връзките на български политици със санкционирани лица"

Руслан Стефанов
Снимка: Спас Крайнин

"Може да очакваме все повече вглеждане във връзките на български политици със санкционирани лица."

Това каза в интервю за БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията. Той коментира темата "Магнитски".

Това се използва политически в страната, а американската администрация работи по процедури – санкциониране по закона "Магнитски" отнема минимум 9 месеца, посочи Стефанов.

"Отчайващо и тъжно е, че въобще трябва да водим този разговор, тъй като го водим от 20 години. Това не са реформи от днес или от вчера, те са ясни, фундаментални."

"Марката, етикетът "евроатлантически" е изпразнен от съдържание, ако не е съпроводен с основно вглеждане в спазване на върховенството на закона. Това изисква системен подход", смята Стефанов.

Според Стефанов трябва не просто да има някакви специализирани съдилища, антикорупционна агенция или съвет по антикорупция, а те да работят реално и да има резултати.

Когато САЩ казват, че има корупция, те не го казват в смисъла на българския Наказателен кодекс, а в смисъла на стратегията за национална сигурност на САЩ, заяви експертът в предаването "Преди всички".

Руските икономически интереси са от много дълги години тук. Ние сме в съюз със САЩ и ЕС и споделяме много информация, която може да бъде чувствителна и да засегне и тяхната сигурност. Сигурността на България е и сигурност на САЩ и на страните от ЕС, отбеляза Стефанов.

"Това, което ни казват американските партньори, не е нещо еднократно и инцидентно", изтъкна той.

"Не става въпрос за 100-200-1000-3000-5000 лева. Става въпрос за стотици милиони и милиарди. В тези стотици милиони и милиарди не е участвал един човек. Повечко са участвали."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна