Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама леко пострадали при труса в Румъния, десетки блокове са понесли малки щети

Снимка: НИГГГ- БАН

Двама души в румънския град Търгу Жиу са леко пострадали след днешното земетресение, но не се е наложило да бъдат хоспитализирани, съобщи говорителката на болницата за спешна помощ в Търгу Жиу Михаела Цикляну, цитирана от Аджерпрес. Земетресението беше усетено и у нас.

В Търгу Жиу 43-годишен мъж е получил лека черепна травма от паднало парче мазилка, а 32-годишна жена е леко пострадала след подхлъзване. Петима души са се явили в болницата с паник атаки.

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат заяви, че са регистрирани последици от днешното земетресение в три окръга, но няма тежко пострадали хора.

Регистрирани са над 50 позвънявания на спешния телефон 112, в които е сигнализирано за образувани пукнатини и паднали елементи от сгради.

По-рано днес бе съобщено, че днешното земетресение е причинило серия от материални щети в Търгу Жиу, а кметството на града е било евакуирано, след като няколко комина са се срутили и са повредили автомобилите в близост. 

Телевизия Диджи24 публикува кадри, на които се вижда как продукти падат от рафтовете на магазин, а клиентите излизат навън, тичайки. 

Земетресението е усетено в редица населени места в областта Олтения, както и в столицата Букурещ и в съседни страни, включително в София и Белград. Последваха най-малко пет вторични труса с магнитуд между 2,8 и 4,2 .

Окръжният комитет за извънредни ситуации в окръг Горж съобщи, че няколко десетки блокове и къщи в различни населени места, включително обществени институции и религиозни храмове, са получили пукнатини.

Генералният директор на Националния институт за геофизика Константин Йонеску заяви, че е "изненада", че зоната, в която е регистрирано земетресението, се е активирала, тъй като досега там са регистрирани само трусове със слаб магнитуд.

"Това е район, в който земетресенията са се случвали много рядко, а ако са се случвали, те са били с малък магнитуд - трета степен, втора степен, първа степен. За нас е изненада, че този район се е активизирал отново,  в миналото там е имало земетресения", посочи Йонеску, цитиран от Ажерпрес и БТА.

Вчера в Румъния беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер, последвано от три вторични труса. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна